| Ogórki kabaczki i cukinia w zalewie octowo-musztardowej | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 9Ocena: 3.12
- ogórki lub kabaczek, bądź cukinia w zależności od tego ile chcemy zrobić lub ile mamy kg warzyw.
 
 Zalewa na 1 litr wody:
 - 3/4 szklanki octu
 - 2 płaskie łyżki soli
 - 1 szklanka cukru
 
 Wszystkie składniki zalewy robię przynajmniej razy 3.
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Wszystkie wymienione składniki zagotować i odstawić do wystudzenia.
 Do schłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej i zamieszać.
 Do każdego słoika dodać po 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
 
 I tu właśnie różności.
 Eksperymentowałam i wyszło bardzo dobrze wszystko,bo robię nie tylko korniszonki, pikle (ogórki, kabaczek i cukinia obrane ze skórki i pokrojone w słupki, a jeśli młode, z miękką skórką to bez obierania) jak i mizerię zarówno z ogórka jak i z cukinii.
 Układam dane warzywo w słoikach, zalewam wcześniej przygotowaną i chłodna zalewą. Zakręcam słoiki i pasteryzuję ok. 5 minut od zagotowania.
 Marynata jest delikatna i smaczna.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 17855 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |