Ogórki kabaczki i cukinia w zalewie octowo-musztardowej |
|
Poziom: łatwy Głosów: 9 Ocena: 3.12 Składniki: - ogórki lub kabaczek, bądź cukinia w zależności od tego ile chcemy zrobić lub ile mamy kg warzyw.
Zalewa na 1 litr wody:
- 3/4 szklanki octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 szklanka cukru
Wszystkie składniki zalewy robię przynajmniej razy 3.
|
Opis przygotowania: Wszystkie wymienione składniki zagotować i odstawić do wystudzenia.
Do schłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej i zamieszać.
Do każdego słoika dodać po 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
I tu właśnie różności.
Eksperymentowałam i wyszło bardzo dobrze wszystko,bo robię nie tylko korniszonki, pikle (ogórki, kabaczek i cukinia obrane ze skórki i pokrojone w słupki, a jeśli młode, z miękką skórką to bez obierania) jak i mizerię zarówno z ogórka jak i z cukinii.
Układam dane warzywo w słoikach, zalewam wcześniej przygotowaną i chłodna zalewą. Zakręcam słoiki i pasteryzuję ok. 5 minut od zagotowania.
Marynata jest delikatna i smaczna. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 17036 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |