|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ogórki marynowane w occie koperkowo-winnym |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1,5 kg niewielkich ogórków-kiszerniaków
- 3 gałązki świeżego kopru
- 3 duże gałązki natki pietruszki
- gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 l osolonej wody w porcji - łyżka soli na 1 l wody
Zalewa octowo-winna:
- szklanka octu 10 proc.
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej)
- 3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół)
- liść laurowy
- kilka małych cebulek lub duża cebula, pokrojona w piórka
|
Opis przygotowania: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą, odstawiamy na 12 godz.- można na nieco dłużej, ale nie należy przekroczyć doby. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w 2 l słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki i rozmarynu.
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowają się przez kilka miesięcy. |
|
Opis / Uwagi: KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 9075 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|