|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ogórki na gorąco |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 1 kg młodych ogórków
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietany
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
6 łyżek drobno posiekanej pietruszki z koprem i estragonem / liście mięty z koprem
sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Obrane ogórki pokroić w słupki, włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem ok. 5 min. Stopić masło, dodać przesianą mąkę, ogrzewać chwilkę, nie rumieniąc, rozprowadzić, dodając stopniowo mleko. Mieszając zagotować. Utrzymać chwilkę w stanie wrzenia. Zagęszczone mleko wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Ogórki odcedzić, wyłożyć na salaterkę, wymieszać z połową posiekanej zieleniny, zalać sosem, posypać pozostałą zieleniną. Podawać do potraw z jajek. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 8264 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|