przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ogórki na gorąco

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
1 kg młodych ogórków
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietany
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
6 łyżek drobno posiekanej pietruszki z koprem i estragonem / liście mięty z koprem
sól, pieprz

Opis przygotowania:
Obrane ogórki pokroić w słupki, włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować pod przykryciem ok. 5 min. Stopić masło, dodać przesianą mąkę, ogrzewać chwilkę, nie rumieniąc, rozprowadzić, dodając stopniowo mleko. Mieszając zagotować. Utrzymać chwilkę w stanie wrzenia. Zagęszczone mleko wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Ogórki odcedzić, wyłożyć na salaterkę, wymieszać z połową posiekanej zieleniny, zalać sosem, posypać pozostałą zieleniną. Podawać do potraw z jajek.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 8264 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin