przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Omlet

Poziom: średni
Czas: 15 min.
Porcji: 1
Głosów: 15
Ocena: 4.87
Składniki:
- 2 białka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżka masła do smażenia
- cukier puder do posypania

Opis przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.
Na patelni (najlepsza będzie o średnicy 24 cm) rozpuścić i podgrzać masło. Jak patelnia będzie gorąca wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.
Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać roster śliwkowy, złożyć, posypać cukrem pudrem.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 10562 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin