Orzechowe torciki |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 15 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 175 g mąki
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g posiekanych migdałów
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
|
Opis przygotowania: Z podanych składników wyrób ciasto, podziel na 2 części i włóż na 5 dni do zamrażalnika.
Przygotuj formy do babeczek o średnicy 5 cm.
Wyłóż je ciastem i piecz w piekarniku w temperaturze 200stopni C. Migdały i orzechy podpiecz bez tłuszczu na patelni.
W osobnym rondlu rozpuść cukier i miód, aż powstanie płynna masa. Dodaj śmietanę i orzechy, wymieszaj.
Do każdej foremki wlej łyżkę masy orzechowej i piecz w gorącym piekarniku około15 min, aż zbrązowieje. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 3824 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |