|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ossobuco - duszona gicz cielęca |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 2 - 3 małe gicze cielęce (razem ok. 1 kg podzielone na 4 do 8 porcji),
50 g masła,
1 szkl. wytrawnego,
białego wina,
po 1 małej cząstce skórki pomarańczy i cytryny,
1 filiżanki gorącego rosołu,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 - 3 łyżki mąki,
ok. 1 łyżeczki soli,
1 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczki pieprzu białego,
mielonego,
szczypta suszonego majeranku,
szczypta gałki muszkatołowej,
mielonej.
|
Opis przygotowania: Porcje mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. Smażyć na 30 g masła na złocisty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 min. Całość przełożyć do głębokiego garnka, dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu iwyjąć z nichkości. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałym masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Odpowiednimi dodatkami są: szeroki makaron i świeża sałata. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 9677 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|