przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ostrygi zapiekane

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
20 ostryg
200 ml białego wina
100 g masła
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
˝ pęczka zielonej pietruszki
sól
pieprz

Opis przygotowania:
Muszle oczyszczamy z wodorostów, najlepiej przy użyciu szczoteczki pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożykiem ostrożnie podważamy skorupki i otwieramy. Przy użyciu ostrego nożyka odcinamy ostrygi od skorupek. Płytsze skorupki odrzucamy, a głębsze opłukujemy i zachowujemy. Wyjęte ostrygi płuczemy w osolonej wodzie. Na gotujące się wino wrzucamy ostrygi i gotujemy przez kilka sekund na wysokim ogniu. Zieloną pietruszkę płuczemy i drobno kroimy podobnie jak ugotowane jajko. Na posypaną grubą solą blaszkę układamy skorupki. Do każdej wkładamy ostrygę i posypujemy ją jajkiem, pietruszką i polewamy masłem z bułką tartą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 7312 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin