przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Owoce w sosie z wina

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
5 sztuk jabłek lub gruszek albo 15 moreli,
3 łyżki cukru,
szklanka białego wina,
4 żółtka,
6 łyżeczek cukru,
łyżka kolorowego dżemu.

Opis przygotowania:
Duże dorodne jabłka obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka w niewielkiej ilości dość słodkiego syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka z syropu (powinno być go około 1 szklanki) i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębieniu po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem (ciągle mieszając) zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trzepaczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszająci przestudzonym oblać jabłka. Do nabierania podać łyżkę.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5669 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin