|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Owoce w sosie z wina |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 5 sztuk jabłek lub gruszek albo 15 moreli,
3 łyżki cukru,
szklanka białego wina,
4 żółtka,
6 łyżeczek cukru,
łyżka kolorowego dżemu.
|
Opis przygotowania: Duże dorodne jabłka obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka w niewielkiej ilości dość słodkiego syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka z syropu (powinno być go około 1 szklanki) i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębieniu po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem (ciągle mieszając) zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trzepaczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszająci przestudzonym oblać jabłka. Do nabierania podać łyżkę. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 5948 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|