Opis przygotowania: Zaparzyć pół szklanki mąki 1 szklanką mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozrobione jedną szklanką mleka, wsypać połowę mąki i pozostawić do podrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać wanilię, skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztę mąki, spirytus, stopione masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść konfiturę, nakrywać drugim i zlepiać brzegi. Gdy pączki podrosną, smażyć je w gorącym smalcu. Po ocieknięciu z tłuszczu smarować polewą rumową z posiekaną skórką pomarańczową.
Przygotowanie polewy rumowej:
Cukier zalać wodą i gotować szumując, do uzyskania gęstości "na nitkę", następnie zdjąć z ognia, przestudzić, i mieszać aż zbieleje. Dodać sok z cytryny, wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą do gęstości śmietany. |