Palce lizać |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto:
- 7 szt. białek
- 15 dag cukru
- 15 dag maku
- 15 dag wiórków kokosowych
Masa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 20 dag masła
- 2 szt. żółtek
- 3 opakowania herbatników
- 150 ml spirytusu
Polewa:
- 5 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
|
Opis przygotowania: Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać aż do jego rozpuszczenia, dodać mąkę i wiórki kokosowe. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blachę (można też piec w prodiżu) i piec na złoty kolor. Na upieczony placek wykładamy masę budyniową.
Masa budyniowa:
Gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy masło z żółtkami i dodajemy przestudzony budyń. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę. Na wyłożoną na warstwę makową masę układamy herbatniki nasączone alkoholem (spirytus). Na wierzch polewa czekoladowa.
Polewa:
Składniki zagotować bez przerwy mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. |
|
|
Przepis został dodany przez: lem |
Przepis czytano już 5754 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |