| Palce lizać | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
Ciasto:
 - 7 szt. białek
 - 15 dag cukru
 - 15 dag maku
 - 15 dag wiórków kokosowych
 
 Masa:
 - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
 - 1 szklanka mleka
 - 3 łyżki cukru
 - 20 dag masła
 - 2 szt. żółtek
 - 3 opakowania herbatników
 - 150 ml spirytusu
 
 Polewa:
 - 5 dag margaryny
 - 2 łyżki cukru
 - 3 łyżki kakao
 - 3 łyżki wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ciasto:
 Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać aż do jego rozpuszczenia, dodać mąkę i wiórki kokosowe. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blachę (można też piec w prodiżu) i piec na złoty kolor. Na upieczony placek wykładamy masę budyniową.
 
 Masa budyniowa:
 Gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy masło z żółtkami i dodajemy przestudzony budyń. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę. Na wyłożoną na warstwę makową masę układamy herbatniki nasączone alkoholem (spirytus). Na wierzch polewa czekoladowa.
 
 Polewa:
 Składniki zagotować bez przerwy mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  lem | 
	| Przepis czytano już 6433 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |