|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Papryka marynowana |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 2Ocena: 3.00
- owoce papryki czerwonej, żółtej lub zielonej
 
 Zalewa na 1 litr wody:
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżka cukru
 - 1/2 do 3/4 szklanki octu
 
 Do każdego słoika:
 - 2 - 3 ziarnka ziela angielskiego
 - 2 - 3 ziarnka pieprzu
 - kawałek gałązki suchego kopru
 - 2 ząbki czosnku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Paprykę dokładnie umyć, a następnie na 2 - 3 minuty włożyć w całości do wrzącej wody, wyjąć, przelać zimną wodą. Nadkroić nożem u nasady ogonka, odrzucić nasiona. Owoce podzielić (pokroić) na mniejsze części, łatwiej wtedy ułożyć w słojach. Do każdego słoja włożyć przyprawy.
 Zagotować wodę z solą i cukrem, a po zestawieniu z ognia dodać ocet. (można ocet zastąpić kwaskiem cytrynowym) Gorącą zalewą napełnić słoje z ułożona papryką, zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 25 minut. Po skończonej pasteryzacji słoje wyjąć i możliwie szybko schłodzić.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 8353 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |