|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Papryka marynowana |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - owoce papryki czerwonej, żółtej lub zielonej
Zalewa na 1 litr wody:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 do 3/4 szklanki octu
Do każdego słoika:
- 2 - 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 - 3 ziarnka pieprzu
- kawałek gałązki suchego kopru
- 2 ząbki czosnku
|
Opis przygotowania: Paprykę dokładnie umyć, a następnie na 2 - 3 minuty włożyć w całości do wrzącej wody, wyjąć, przelać zimną wodą. Nadkroić nożem u nasady ogonka, odrzucić nasiona. Owoce podzielić (pokroić) na mniejsze części, łatwiej wtedy ułożyć w słojach. Do każdego słoja włożyć przyprawy.
Zagotować wodę z solą i cukrem, a po zestawieniu z ognia dodać ocet. (można ocet zastąpić kwaskiem cytrynowym) Gorącą zalewą napełnić słoje z ułożona papryką, zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 25 minut. Po skończonej pasteryzacji słoje wyjąć i możliwie szybko schłodzić. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7641 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|