Papryka w oleju - marynowana |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 3 kg papryki
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 6,5 łyżeczki soli
- 7,5 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 - 4 liście laurowe
- gorczyca
- (mogą być też inne przyprawy wg uznania)
|
Opis przygotowania: Paprykę dokładnie umyć, opłukać. Wyjąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować ją, włożyć do niej paprykę i gotować 5 minut od chwili wrzenia.
Gorącą papryką napełniać słoje i zalewać wrzącą zalewą.
Słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.
Słoje do tak przygotowanej marynaty powinny być bardzo szczelne, dokładnie wymyte i wyparzone. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7286 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |