|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet drobiowy z brokułami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka,
20 dkg wieprzowiny,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
2 jajka,
2 bułki kajzerki,
1 szkl. mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 kalafior,
1 brokuły,
2 łyżki oleju.
|
Opis przygotowania: Mięso drobiowe i wieprzowe opłukać, osuszyć, pokroić. Kalafiora i brokuły podzielić na małe różyczki, umyć. Kalafiora, brokuły, cebulę, marchewkę i pietruszkę zalać zimną wodą, zagotować. Kalafiora, brokuły i cebulę wyjąć jak tylko zmiękną. Marchewkę i pietruszkę gotować do czasu, aż będą całkowicie miękkie. Mięso drobiowe i wieprzowinę obsmażyć na patelni z olejem, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso, bułkę, cebulę, marchewkę i pietruszkę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową, dodać pianę z białek. Podłużną formę (może być szklana) natłuścić, na środku ułożyć pasek z różyczek kalafiora. Po bokach kalafiora położyć masę mięsną, na pasku z kalafiora ułożyć pasek z brokułów. Rozsmarować i lekko ubić mięsną masę, tak aby przylegała do warzyw. Pasztet gotować ok. 2 h w kąpieli wodnej. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6759 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|