|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet z cielęciny |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 1.00 Składniki: 60 dkg cielęcy bez kości,
20 dkg świeżego boczku,
150 ml śmietany,
8 dkg cebuli,
10 dkg pieczarek, 6-8 dkg bułki czerstwej,
8 dkg żółtego sera (gouda),
natka pietruszki,
2 jaja,
tłuszcz,
sól,
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
|
Opis przygotowania: Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, rozdrobnić. Mięso umyć pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą i pieczarkami skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać rozdrobnioną bułkę i śmietanę. Następnie przestudzić, zemleć dwa razy z użyciem sita pasztetowego, wymieszać z jajami, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią, wstawić do większego naczyniaz wrzącą wodą i gotować ok. 60 min. Pod koniec gotowania wstawić garnek do silnie nagrzanego piekarnika. Upieczony wyjąć, wystudzić, wyłożyć z formy, ułożyć na półmisku, udekorować. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6834 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|