przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pasztet z kaczki

Poziom: średni
Porcji: dużo
Głosów: 11
Ocena: 3.45
Składniki:
- kaczka
- tłuszcz
- 15-20 dkg pieczarek
- 10 dkg wątróbki z kaczki
- 4 dkg suszonych śliwek
- 100 ml śmietany
- 6-8 dkg bułki czerstwej
- 2 jaja
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- sól
- pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Opis przygotowania:
Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie polać tłuszczem i piec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z opłukaną wątróbką. Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować. Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoną w śmietanie bułką, połączyć z jajami, doprawić do smaku, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, wyrównac powierzchnię, przykryć folią i piec około 40 min. pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć aby się pasztet przyrumienił. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 12702 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin