Opis przygotowania: Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie polać tłuszczem i piec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z opłukaną wątróbką. Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować. Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoną w śmietanie bułką, połączyć z jajami, doprawić do smaku, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, wyrównac powierzchnię, przykryć folią i piec około 40 min. pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć aby się pasztet przyrumienił. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować. |