przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Perliczka pieczona

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 3.00
Składniki:
- perliczka (młoda)
- tłuszcz do pieczenia
- 15 dkg słoniny
- sól
- sok z cytryny
- dwie łyżeczki imbiru

Opis przygotowania:
Sprawioną perliczkę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Słoninę pokrajać w cienkie paski o długości 3 - 4 cm, szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3 - 4 rzędy. Następnie polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać tak aby w każdej porcji było po kawałku uda i piersi, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, zagrzać. Podawać z ziemniakami, mizerią i kompotem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 16071 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






perliczka
Dodał/a ~barbarius dnia 2010-12-11 10:00:51

pycha!!!,tyko słoninę w cienkich plastrach włożylam pod skórę perliczki i zabezpieczyłam wykałaczkami przed wypadnięciem











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin