przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczeń barania z szynką

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
* 1 kg baraniny (z łopatki lub udźca)

* sól

* pieprz

* 2 ząbki czosnku

* 10 dag masła

* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

* 2-3 gałązki rozmarynu

Farsz:

* 5 dag bułki

* 1 szklanka mleka

* 15 dag gotowanej szynki

* 5 dag surowego szpiku wołowego (lub 5 dag masła)

* 1 cebula

* 2 dag masła

* 10 dag pieczarek

* 1 łyżeczka posiekanej natki

* 1 jajko

Opis przygotowania:
Szeroki płat baraniny oczyść z tłuszczu i delikatnie rozbij tłuczkiem, nadając mu kształt kwadratu. Posól, popieprz i natrzyj roztartym czosnkiem. Przygotuj farsz: namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę razem z szynką i szpikiem (lub masłem). Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę (nie rumieniąc jej) i pieczarki. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, dodaj natkę i jajko, wyrób na jednolitą masę. Mięso posmaruj farszem, ciasno zwiń w wałek i obwiąż nitką. Obsmaż ze wszystkich stron na gorącym maśle, włóż do naczynia żaroodpornego wraz z gałązkami rozmarynu i piecz 1-1,5 godz. w 180°C, polewając od czasu do czasu śmietaną.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4722 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin