| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Pieczeń wieprzowa w lubczykowym wywarze |  
	 |  
		Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 500 g wieprzowiny na pieczeń (bez tłuszczu i skóry) 
- odrobina proszku imbirowego 
- 1 listek laurowy 
- 1/2 łyżeczki gorczycy 
- 1 goździk 
- 1 gałązka lubczyku 
- 1 gałązka pietruszki 
- 1 łyżeczka soli 
- świeżo zmielony pieprz 
- 1 łyżeczka cukru 
- sok z 1/2 cytryny 
- 400 g warzyw korzeniowych (marchew, por, seler) 
- 20 g pietruszki liściastej 
- 20 g rucoli 
- 20 g lubczyku 
- 100 g masła 
- 1 łyżka skrobi spożywczej 
- 2 łyżki białego wina 
- trochę startej gałki muszkatołowej
 
  |  
	Opis przygotowania: Wieprzowinę umyć dzień wcześniej, osuszyć i dobrze natrzeć imbirem, solą, pieprzem i cukrem, po czym marynować w chłodnym miejscu przez noc. Następnego dnia umyć marchew i seler, obrać. Por oczyścić i umyć. Mięso zagotować w 1 l wody, usunąć powstałą szumowinę i dodać warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Warzywa wyjąć wcześniej w zależności od miękkości, ochłodzić zimną wodą i zarówno marchewkę jak i seler pokroić w plasterki. Por pokroić w talarki. Kiedy są już ugotowane, zdjąć z ognia garnek i zostawić je jeszcze we wrzątku. Na sos odlać ˝ l wrzątku i przecedzić przez sito, po czym odparować go do połowy. Umyć pietruszkę, rucolę i lubczyk, osączyć i oddzielić listki od łodyżek. Listki drobno posiekać i utrzeć z masłem na jednolitą masę. Rozprowadzić skrobię białym winem i wlać do wywaru, zagotować. Pastę maślaną zmiksować. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Nie gotować więcej. Dodać warzywa i mięso i podawać razem. |  
	 |  
		 |  
	| Przepis został dodany przez:  kucharz |  	| Przepis czytano już 5796 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |