|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczeń wieprzowa w lubczykowym wywarze |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 500 g wieprzowiny na pieczeń (bez tłuszczu i skóry)
- odrobina proszku imbirowego
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 goździk
- 1 gałązka lubczyku
- 1 gałązka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 400 g warzyw korzeniowych (marchew, por, seler)
- 20 g pietruszki liściastej
- 20 g rucoli
- 20 g lubczyku
- 100 g masła
- 1 łyżka skrobi spożywczej
- 2 łyżki białego wina
- trochę startej gałki muszkatołowej
|
Opis przygotowania: Wieprzowinę umyć dzień wcześniej, osuszyć i dobrze natrzeć imbirem, solą, pieprzem i cukrem, po czym marynować w chłodnym miejscu przez noc. Następnego dnia umyć marchew i seler, obrać. Por oczyścić i umyć. Mięso zagotować w 1 l wody, usunąć powstałą szumowinę i dodać warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Warzywa wyjąć wcześniej w zależności od miękkości, ochłodzić zimną wodą i zarówno marchewkę jak i seler pokroić w plasterki. Por pokroić w talarki. Kiedy są już ugotowane, zdjąć z ognia garnek i zostawić je jeszcze we wrzątku. Na sos odlać ˝ l wrzątku i przecedzić przez sito, po czym odparować go do połowy. Umyć pietruszkę, rucolę i lubczyk, osączyć i oddzielić listki od łodyżek. Listki drobno posiekać i utrzeć z masłem na jednolitą masę. Rozprowadzić skrobię białym winem i wlać do wywaru, zagotować. Pastę maślaną zmiksować. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Nie gotować więcej. Dodać warzywa i mięso i podawać razem. |
|
|
Przepis został dodany przez: kucharz | Przepis czytano już 5312 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|