|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczeń wołowa duszona |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 1 kg wołowiny (najlepiej z udźca)
- 800 g ziemniaków
- 1 - 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 5 ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 grzybki suszone
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i zbić tłuczkiem. Z oleju i posiekanego czosnku zrobić masę, którą natrzeć mięso i odstawić je w chłodne miejsce na 2 h.
Na patelni rozpuścić masło, zwiększyć ogień i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy i umyte oraz pokruszone grzybki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając na początku wodą, a później sosem spod pieczeni. W tym czasie gotować ziemniaki. Pod koniec duszenia mięso oprószyć solą i pieprzem.
Miękką pieczeń wyjąć i pokroić w grube plastry. Sos zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotować. Pieczeń podawać z ziemniakami, a sos osobno w sosjerce. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Ziemniaki można zastąpić ugotowanym makaronem. |
|
Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 7735 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
pychotka Dodał/a ~alek dnia 2007-05-09 13:51:59
zrobiłem bardzo dobre mięsko wyszło mogę polecic
|
|
|
|