przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczeń wieprzowa w sosie żurawinowym

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
* 1 kg wieprzowiny na pieczeń (najlepiej szynki lub łopatki)

* 5 dag słoniny

* główka czosnku

* 2-3 łyżki oleju

* 4-5 łyżek musztardy ziarnistej (francuskiej)

* 1 łyżka płynnego miodu

* 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

* mielone ziele angielskie i jagody jałowca

Sos:

* 30 dag żurawiny

* 2-3 łyżki cukru

* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

* imbir

* sól

* gałązka rozmarynu do dekoracji

Opis przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Musztardę wymieszaj z miodem, rozmarynem, olejem, 3 roztartymi jagodami jałowca i szczyptą ziela angielskiego. Powstałą bejcą (powinna mieć konsystencję majonezu) posmaruj wieprzowinę. Włóż do kamiennego naczynia, przykryj. Odstaw na 2 dni do lodówki.
2.Słoninę włóż do zamrażalnika i mocno ochłodź, następnie potnij w cienkie słupki. Czosnek obierz. Podziel na ząbki, większe przekrój.
3. Mięso ponakłuwaj wąskim długim nożem. W otwory powtykaj paski słoniny i ząbki czosnku. Tak przygotowaną wieprzowinę włóż do naczynia, żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i piecz około 15 minut. Po upływie tego czasu zredukuj temperaturę do 180 st. i piecz mięso jeszcze 45-50 minut.
4. W tym czasie przygotuj leśny sos. Przebierz i oczyść żurawinę. Zalej 1/2 szklanki wody i rozgotuj. Dwie łyżki żurawiny odłóż, a pozostałą przetrzyj przez gęste sito. Przecier przełóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Mieszając, dolej mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 3-4 łyżkami wody. Zagotuj. Sos dopraw cukrem, startym imbirem oraz odrobiną soli. Gotowe mięso pokrój na porcje, udekoruj odłożoną żurawiną i rozmarynem. Sos przelej do sosjerki, ustaw obok półmiska z pieczenia.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 5801 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin