|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczona kukurycza |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 kolby kukurydzy
- oliwa lub dobry olej do smażenia
Masło smakowe:
- 1/2 kostki dobrego masła
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- płaska łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
- łyżeczka soku z cytryny (przecedzony)
- łyżeczka najdrobniej posiekanej rzeżuchy (najłatwiej rozdrobnimy rzeżuchę tnąc łodyżki małymi nożyczkami)
|
Opis przygotowania: 1. Ucieramy masło do czasu, aż powstanie puszysty krem, przyprawiamy do smaku niewielkimi ilościami przypraw. Formujemy zgrabny wałeczek, owijamy w aluminiową folię, trzymamy w lodówce.
2. Kolby kukurydzy obieramy z liści, odrzucamy "wąsy", myjemy, wycieramy do sucha, smarujemy olejem, kładziemy na ruszcie. Pieczemy 10-12 min, opiekając ze wszystkich stron, często smarując olejem (najlepiej za pomocą pędzelka).
3. Upieczone kolby przekładamy na talerze. Masło smakowe dzielimy na 4 części, każdą porcję układamy na gorących kolbach i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Grillowane | Źródło: Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz | |
Przepis został dodany przez: kucharz | Przepis czytano już 6812 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|