Pieczone bakłażany z serem gruyere |
|
Poziom: średni Czas: 15 min. Porcji: 4 Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowa ilość do smarowania
- 2 bakłażany
- 455 g pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 115 g sera gruyere, pokrojonego w cienkie plasterki
|
Opis przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy oliwą brytfannę.
Przekrawamy bakłażany wzdłuż na połowy.
Łyżką i nożem wyskrobujemy miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki.
Siekamy miąższ.
Podsmażamy miąższ i resztę składników (oprócz sera i przecieru pomidorowego) na oliwie.
Smażymy bez przykrycia przez 5 min, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy dalsze 5 min, aż masa zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.
3 W tym czasie układamy połówki bakłażana w brytfannie i smarujemy wnętrza oliwą.
Pieczemy1Oý12 min, aż będą prawie miękkie.
Nadziewamy bakłażany, przykrywamy plasterkami
Piec w temperaturze: 200°C |
|
Opis / Uwagi: Można je podawać z chrupiącym pieczywem i sałatą.
Kalorie: 242 kcal |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 6445 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |