przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczone pierogi z kaszą jaglaną


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: okolo 20 sztuk
Głosów: 18
Ocena: 4.78
Składniki:
mąka 30 dkg
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masło 8 dkg
jajka 5
śmietana kwaśna 15 dkg
kasza jaglana lub gryczana 8 dkg
pieczarki 8 dkg
olej 1 łyżeczka
natka pęczek
sól
pieprz

Opis przygotowania:
Trzy jajka gotujemy na twardo i siekamy. Mąkę zagniatamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, masłem, surowym jajkiem i śmietaną (zagniata się długo, nie zniechęcajcie się). Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki siekamy i smażymy na oleju. Ugotowane jajka i natkę mieszamy z pieczarkami i kaszą. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty o boku 10cm. Na każdym układamy porcję farszu, brzegi sklejamy białkiem ostatniego jajka i dociskamy widelcem. Smarujemy żółtkiem po zewnętrznej stronie, pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni c.

Ta litewska potrawa rewelacyjnie pasuje do żuru i wszystkich barszczy

Smacznego :)
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4667 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin