Pieczone pierogi z kaszą jaglaną |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: okolo 20 sztuk Głosów: 18 Ocena: 4.78 Składniki: mąka 30 dkg
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masło 8 dkg
jajka 5
śmietana kwaśna 15 dkg
kasza jaglana lub gryczana 8 dkg
pieczarki 8 dkg
olej 1 łyżeczka
natka pęczek
sól
pieprz
|
Opis przygotowania: Trzy jajka gotujemy na twardo i siekamy. Mąkę zagniatamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, masłem, surowym jajkiem i śmietaną (zagniata się długo, nie zniechęcajcie się). Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki siekamy i smażymy na oleju. Ugotowane jajka i natkę mieszamy z pieczarkami i kaszą. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty o boku 10cm. Na każdym układamy porcję farszu, brzegi sklejamy białkiem ostatniego jajka i dociskamy widelcem. Smarujemy żółtkiem po zewnętrznej stronie, pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni c.
Ta litewska potrawa rewelacyjnie pasuje do żuru i wszystkich barszczy
Smacznego :) |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 4889 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |