przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierś z kaczki duszona z żubrówką i jabłkami

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
pierś z kaczki razem ze skórką - 2 sztuki

duże jabłko antonówka bądź szara reneta - 1 sztuka

cebula - 1 sztuka

sok jabłkowy - 100 mililitrów

żubrówka - 50 mililitrów

masło - 1 łyżka

olej - 5 łyżek

mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Majeranek - 4 szczypty

Opis przygotowania:
1.Piersi kacze myjemy,skórkę nacinamy w wzdłuż i wszerz tak aby powstała kratka,nacieramy solą,pieprzem i majerankiem.Wkładamy do foliowego woreczka,dodajemy 5 łyżek oleju,masujemy mięsko przez folię aby olej dobrze oblepił całość.Następnie woreczek ciasno zawijamy,wkładamy do miseczki a następnie do lodówki na całą noc.

2.Na drugi dzień ok. godzinki do półtorej przed planowanym obiadem nagrzewamy suchą patelnię (najlepiej teflonową) i kładziemy na nią piersi skórką do dołu i smażymy na małym ogniu aż skórka będzie złoto-brązowa.Następnie odwracamy kaczuszkę skórką do góry i podsmażamy mięsko.Tak podsmażoną kaczuszkę ściągamy z patelni i odkładamy na talerz.Tłuszcz zostawiamy na patelni,dodajemy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę.Smażymy ją na złoto,następnie podlewamy żubrówką i sokiem jabłkowym,wkładamy piersi kaczki skórką do góry i dusimy na małym ogniu ok. godziny pamiętając o tym aby co jakiś czas obracać mięsko.Jeśli nadmiar sosu wyparuje podlewamy wodą.

3.15 min. przed końcem duszenia obieramy jabłko,kroimy go w gruba kostkę i wrzucamy do sosu.Sos doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ewentualnie cukrem.Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

4.Kaczuszkę podajemy z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4535 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin