|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierś z kaczki duszona z żubrówką i jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: pierś z kaczki razem ze skórką - 2 sztuki
duże jabłko antonówka bądź szara reneta - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
sok jabłkowy - 100 mililitrów
żubrówka - 50 mililitrów
masło - 1 łyżka
olej - 5 łyżek
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Majeranek - 4 szczypty
|
Opis przygotowania: 1.Piersi kacze myjemy,skórkę nacinamy w wzdłuż i wszerz tak aby powstała kratka,nacieramy solą,pieprzem i majerankiem.Wkładamy do foliowego woreczka,dodajemy 5 łyżek oleju,masujemy mięsko przez folię aby olej dobrze oblepił całość.Następnie woreczek ciasno zawijamy,wkładamy do miseczki a następnie do lodówki na całą noc.
2.Na drugi dzień ok. godzinki do półtorej przed planowanym obiadem nagrzewamy suchą patelnię (najlepiej teflonową) i kładziemy na nią piersi skórką do dołu i smażymy na małym ogniu aż skórka będzie złoto-brązowa.Następnie odwracamy kaczuszkę skórką do góry i podsmażamy mięsko.Tak podsmażoną kaczuszkę ściągamy z patelni i odkładamy na talerz.Tłuszcz zostawiamy na patelni,dodajemy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę.Smażymy ją na złoto,następnie podlewamy żubrówką i sokiem jabłkowym,wkładamy piersi kaczki skórką do góry i dusimy na małym ogniu ok. godziny pamiętając o tym aby co jakiś czas obracać mięsko.Jeśli nadmiar sosu wyparuje podlewamy wodą.
3.15 min. przed końcem duszenia obieramy jabłko,kroimy go w gruba kostkę i wrzucamy do sosu.Sos doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ewentualnie cukrem.Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
4.Kaczuszkę podajemy z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4814 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|