Piernik z migdałami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 50 dag miodu
2 szkl. cukru
1 kg mąki
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 opakowania przyprawy do pierników
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
powidła śliwkowe
|
Opis przygotowania: Miód, masło i cukier podgrzewać wolno na małym ogniu do wrzenia. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka, sól, rozpuszczoną w małej ilości wody sodę i przyprawę do pierników, cały czas dokładnie wyrabiając ciasto. Dodać bakalie. Pozostawić na kilka godzin w zimnym miejscu. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec ok. godziny na małym ogniu. Po ostygnięciu przełożyć lekko podgrzanymi powidłami. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5630 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |