|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piernikowy wyczynowiec |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Piernik :
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu
6 jajek
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżeczka sody
sól
Ciasto owocowe :
1,5 szklanki mąki
1 garść rodzynek
1 garść posiekanych orzechów
1.2 szklanki cukru
2 łyżki cukru
5 duże jabłka
3 jajka
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 słoik wiśni z kompotu
Masa :
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru'
2 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 gorzka czekolada
1 kostka margaryny
Oraz :
tłuszcz
bułka tarta
polewa czekoladowa
|
Opis przygotowania: 1 . Piernik : mąkę mieszamy z sodą , proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika , a następnie z cukrem , żółtkami i roztopionym miodem . Dodajemy białka ubite ze szczyptą soli . Mieszamy . Wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy . Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach C . Studzimy , przekrawamy na pół .
2 . CIASTO : jabłka obieramy , kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Osączamy . Wsypujemy orzechy , rodzynki i osączone wiśnie . Dodajemy żółtka , mąkę z proszkiem i sodą . Mieszamy z białkami ubitymi z resztą cukru . Pieczemy jak piernik .
3 . Masa : zagotowujemy 1,5 szklanki mleka , wlewamy budynie z resztą mleka , żółtkami i cukrem . Chwilę gotujemy . Studzimy . Ucieramy z margaryną . Dodajemy kawałki czekolady , mieszamy .
4 . Układamy kolejno : piernik , 1/2 masy , ciasto owocowe , pozostałą masę , piernik . Wierzch dekorujemy polewą . |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: natalina4 | Przepis czytano już 7644 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|