| Pierogi leniwe | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  40 min.Porcji:  4Głosów: 6Ocena: 3.50
- 50 dag białego sera
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - szklanka mąki pszennej
 - 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
 - sól
 - 2 łyżki oliwy do wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki, sól i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu wrzucamy z solą i tłuszczem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 min. Wyjmujemy na wygrzane talerze.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Podajemy polane zrumienioną z masłem bułką tartą lub ze skwarkami ze świeżej słoniny, lub na słodko z cynamonem, masłem i cukrem
Średniokaloryczne i średniodrogie
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
| Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 16015 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |