przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierogi leniwe


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 6
Ocena: 3.50
Składniki:
- 50 dag białego sera
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- sól
- 2 łyżki oliwy do wody

Opis przygotowania:
Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki, sól i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu wrzucamy z solą i tłuszczem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 min. Wyjmujemy na wygrzane talerze.
Opis / Uwagi:
Podajemy polane zrumienioną z masłem bułką tartą lub ze skwarkami ze świeżej słoniny, lub na słodko z cynamonem, masłem i cukrem Średniokaloryczne i średniodrogie
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 15221 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin