przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 50 dag mąki
- gorąca woda

Nadzienie:
- szklanka kaszy gryczanej
- 2 dag tłuszczu
- cebula
- 25 dag sera twarogowego
- sól
- pieprz
* mięta
- tłuszcz do polania pierogów

Opis przygotowania:
Zagnieść ciasto, włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na godzinę. Ugotować na sypko kaszę gryczaną.
Ser twarogowy rozetrzeć na gładką masę. a jeżeli jest zbyt suchy - dodać kilka łyżek mleka lub śmietany.
Dodać do sera kaszę, podsmażoną w tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, sól. pieprz, a jeśli ktoś lubi, może dodać miętę, wymieszać nadzienie.
Rozwałkować cienkie płaty ciasta, wycinać krążki lub kwadraty, rozkładać nadzienie i lepić pierogi.
Gotować w dużej ilości osolonej wody: podawać polanę stopionym masłem lub margaryną.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4970 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






polecam
Dodał/a ~emma dnia 2009-02-16 11:49:25

Rewelacja , ja jadłam to na wakacjach i jak zrobiłam te pierogi to dokładnie ten smak, super , tylko ja robiłam bez mięty .rewelacja polecam :).dzięki za przepis











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin