|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  40 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
Farsz:
 · 1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
 · 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
 · 200 g fety
 · 100 g gorgonzoli
 · 2 ząbki czosnku
 · sól
 · pieprz
 · 23 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
 
 Ciasto:
 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
 ok. 250 ml ciepłej wody
 1 łyżka masła roztopionego
 sól
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wykonanie:
 1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
 2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
 3. Sery rozdrób widelcem.
 4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
 5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
 6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
 7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 12 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
 8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
 9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
 Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  flypr |  | Przepis czytano już 3045 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |