przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami w sosie pomidorowym na ryżu


Poziom: łatwy
Porcji: 1
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
Pojedynczy filet z kurczaka
Ryż biały (100g)
4-5 pieczarek
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka i ostra w proszku
Pomidor
Koncentrat pomidorowy
Łyżka masła
Filiżanka rosołu/wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Łyżka śmietany 18%

Opis przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odstawiamy by ostygły i ociekły z tłuszczu. Pierś kurczaka rozbijamy przez folię spożywczą, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich, układamy na środku pieczarki i zawijamy boki mięsa do środka i dopiero zwijamy na kształt walca. Obtaczamy z każdej strony w mące pszennej i smażymy na głębokim oleju z każdej strony do uzyskania ciemno złotej barwy (około 7-8 minut smażenia na średnim ogniu). Na większej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i 2 ząbki czosnku, solimy i pieprzymy, dodajemy pół filiżanki rosołu lub wywaru warzywnego, jeśli nie mamy, możemy użyć tego z kostki. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, nieco słodkiej papryki i odrobinę ostrej, mieszamy i dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Czekamy aż odparuje do wymaganej gęstości lub podciągamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zimnej wody - wariant dla niecierpliwych, nie powinno się dodatkowo zagęszczać potraw na śmietanie. Podajemy wedle uznania, ja na przykład lubię gdy jest dużo sosu :)

Smacznego
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4131 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin