Opis przygotowania: Z 1 szklanki wody i cukru ugotować syrop, dodać sok z cytryny.
Jabłka umyć, obrać,wydrążyć gniazda nasienne, nie przebijając owoców na wylot.
Włożyć do syropu, gotować ok 5 minut. Wyjąć, osączyć, ostudzić. Powbijać w nie słupki migdałów (takie słupki kupiłam w Tesco). Rodzynki opłukać, zalać rumem i odstawić na 2 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na garnku z gorącą wodą ustawiamy metalową miseczkę, wrzucamy do niej k. a jeśli w takiej gorącej kąpieli czekolada nam się przypadkiem "zwarzy", to dodajemy do niej odrobinę gorącej wody i całość znów podgrzewamy, mieszając). odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę czekolady mieszamy z rodzynkami i rumem oraz wiśniami i pistacjami. masą napełniamy jabłka. Wierzch ozdabiamy pozostałą czekoladą i bakaliami. |