przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pijane kasztanki

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 winne jabłka
- 1/2 cytryny
- 10 dag cukru
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżki wiśni z konfitury
- 50 ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 łyżki blanszowanych migdałów
- woda

Opis przygotowania:
Z 1 szklanki wody i cukru ugotować syrop, dodać sok z cytryny.
Jabłka umyć, obrać,wydrążyć gniazda nasienne, nie przebijając owoców na wylot.
Włożyć do syropu, gotować ok 5 minut. Wyjąć, osączyć, ostudzić. Powbijać w nie słupki migdałów (takie słupki kupiłam w Tesco). Rodzynki opłukać, zalać rumem i odstawić na 2 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na garnku z gorącą wodą ustawiamy metalową miseczkę, wrzucamy do niej k. a jeśli w takiej gorącej kąpieli czekolada nam się przypadkiem "zwarzy", to dodajemy do niej odrobinę gorącej wody i całość znów podgrzewamy, mieszając). odkładamy 4 łyżki do dekoracji, a resztę czekolady mieszamy z rodzynkami i rumem oraz wiśniami i pistacjami. masą napełniamy jabłka. Wierzch ozdabiamy pozostałą czekoladą i bakaliami.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5210 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin