przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pikantne bułeczki gaździny

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli

Farsz:
- 400 g bryndzy
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła

Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 - 2 łyżkami ciepłej wody.
Połowę mąki zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody, połączyć z drożdżami, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle.
Bryndzę utrzeć ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszać z cebulą, przestudzić. Pozostałą make i sól dodać do zaczynu, wyrobić lśniące, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę natłuścić. Z ciasta formować niewielkie, grube placuszki.
Ułożyć je na blasze, posmarować masłem. W placuszkach zrobić wgłębienia, wypełnić je farszem. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6086 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin