Pikantne skrzydełka w miodzie |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4-6 Głosów: 11 Ocena: 4.28 Składniki: - 1,5 kg skrzydełek
- 40 dkg miodu
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżeczek skórki otartej z cytryny
- 6 łyżeczek soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki startego korzenia imbirowego
- 2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki
- 1 łyżeczka jarzynki
|
Opis przygotowania: Skrzydełka dzielę na kawałki. Końce przeznaczam na wywar. Do 4 szklanek wrzątku dodaję jarzynkę i wrzucam końce skrzydełek i gotuję 30 min. Następnie wywar przecedzam, zalewam nim skrzydełka i gotuję 10 minut.
Miód mieszam z olejem, sokiem i skórką z cytryny, sosem sojowym, imbirem, pieprzem cayenne i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak z 1/2 szklanki wywaru odlewam a do reszty skrzydełek i reszty wywaru daję ten sos miodowy, mieszam i podgrzewam bez przykrycia tak długo aż sos odparuje i pokryje skrzydełka a miód się skarmelizuje. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 24037 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |