przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pilaw z indykiem i kurkami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- Masło Ekstra Piątnica 2 łyżki
- ryż basmati 150g
- filet z indyka 200g
- cebula 1 średnia szt.
- olej rzepakowy 3 łyżki
- świeże kurki 150g
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Opis przygotowania:
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie.
Opis / Uwagi:
Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo  eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami - kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobą potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  redakcja
Przepis czytano już 3008 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






pseudopilaw
Dodał/a ~kucharz dnia 2016-09-24 18:26:41

jak na szefa kuchni, to pilaw? żeby to jeszcze jakiś oryginalny ale takie barachło, poczytaj sobie SZEFIE kuchnie pakistańską i naucz sie robić pilaw, co ty masz w karcie w tej koronce karkonoszy? a może to bar mleczny a ja cie tu sztorcuję?











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin