| Pilaw z indykiem i kurkami  Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 1Ocena: 1.00
- Masło Ekstra Piątnica     2 łyżki
 - ryż basmati    150g
 - filet z indyka    200g
 - cebula   1 średnia szt.
 - olej rzepakowy 3 łyżki
 - świeże kurki    150g
 - natka pietruszki  1 mały pęczek
 - sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
 Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
 
 Podawać jako samodzielne danie.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo  eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i  sezonowymi grzybami - kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobą potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  redakcja | 
	| Przepis czytano już 3896 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |