przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pita

Poziom: b. łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 3
Ocena: 3.00
Składniki:
- 450g białej pszennej maki chlebowej
- 10g świeżych drożdży (1 łyżeczka instant)
- 2 Ĺ‚yĹĽeczki soli
- 280g letniej wody
- 4 Ĺ‚yĹĽki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę. Po wymieszaniu, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (21 C). Gotowe podzielić na 10 części (ok. 76g) i z każdej uformować kulkę. Układać kulki ciasta złączeniem do góry na omączonej powierzchni. Przykryć dokładnie i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm . Obsypać pity odrobiną maki i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Posmarować pędzelkiem wierzchy wodą i do pieca. Piec na dużej blasze w piecu rozgrzanym do 230-240 stopni C .
Pity są gotowe po ok.5-8 minutach, lub gdy się napuszą znacznie i trzymają kształt.
Można potrzymać w piecu chwilkę dłużej, chlebki będą wtedy bardziej rumiane.
Opis / Uwagi:
najstarsze przepisy pochodzą z Egiptu, maja kilka tysięcy lat, w tej lub innej formie pita przetrwała do dziś i używa się jej jako obowiązkowego dodatku do niemal wszystkich potraw, cała Arabia, znaczna część Afryki, południe Europy, Turcja, Rosja, to miejsca gdzie pita jest chlebem codziennym.......
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 5385 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin