przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piwo jasne

Poziom: trudny
Głosów: 5
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 l jęczmienia
- 0.25 kg cukru
- 20 g chmielu
- 11 l wody
- 20 g drożdży

Opis przygotowania:
W celu zrobienia z jęczmienia słodu, należy namoczyć jęczmień na 24 h, następnie przecedzić przez sito, włożyć jęczmień do kuwety (miski), nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby się nie zagrzał, trzymając go tak długo, aż wypuści kiełki. Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć go w elektrycznym młynku do kawy i gotować w 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25°C, dodać rozdrobnione drożdże w jednej szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora napełniając go do 3/4 pojemności, szyjkę zawiązać gazą. Po 24 h rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć butelki nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Pić piwo po tygodniu o temp. 8 - 10°C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 6237 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Gąsior
Dodał/a ~kriss dnia 2010-12-16 14:51:47

Wszystko dobrze tylko jaką pojemność ma mieć gąsior











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin