przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piwo jasne lekkie staropolskie

Poziom: trudny
Głosów: 2
Ocena: 1.50
Składniki:
- 0.4 kg żyta
- 0.4 kg jęczmienia
- 0.8 kg mąki razowej
- 0.25 kg mąki gryczanej
- ok. 12 l wody
- 60 g drożdży

Opis przygotowania:
W celu zesłodowania zboża namoczyć je na 24 h, potem przecedzić przez sito, włożyć do kuwety lub miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby zboże się nie zagrzało. Trzymać aż do wypuszczenia kiełków (2 - 3 mm). Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze w piekarniku na kolor złocisty, w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć w elektrycznym młynku do kawy. Słód z mąką razową zaparzyć w garnku lub misce gorącą wodą (1.25 l), razem wymieszać, aby ciasto miało konsystencję jak na kładzione kluski i trzymać w cieple 12 h. Następnie ciasto włożyć do 15-litrowego pojemnika, wymieszać z 10 l przegotowanej i ostudzonej wody i odstawić w spokoju na godzinę. Osobno mąkę gryczaną wraz z drożdżami zarobić z wodą na gęste ciasto i odstawić na 3 - 4 h, aby się podniosło. Roztwór słodowy przecedzić przez sito i połączyć je z ciastem gryczanym, w drugim podobnym, czystym pojemniku, dobrze wymieszać i uzupełnić wodą do pojemności 12 l, pozostawiając pojemnik w cieple (25-30°C) pod lekkim przykryciem na 5 - 6 h. Po wymieszaniu piwo przecedzić przez płótno i wlać do czystych butelek do 0.75 pojemności, szczelnie je zamknąć metalowymi nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Piwo jest bardzo orzeźwiające, smaczne, dobrze się pieni i musuje, można je przechowywać kilka tygodni. Pić piwo o temp. 8 - 10°C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 8071 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin