przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pizza bellona klasyczna


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 5
Ocena: 4.00
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok.20 g drożdży (świeżych)
- szczypta cukru
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
- ok.1/2 szklanki wody letniej ( nie gorącej)
- ewentualnie trochę suszonych ziół (oregano, bazylia, rozmaryn)
- ok. pół szklanki sosu pomidorowego (ja kupuję gotowy i uzupełniam go czosnkiem, oliwą i solą)
- 6-8 plastrów szynki
- 10 plastrów sera żółtego
- 20 dkg pieczarek
- 2 pomidory
- 2 cebule
- średnia papryka
- kilka oliwek
- garść startego parmezanu
- przyprawa do kuchni włoskiej

Opis przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. W mące robimy dołek i wlewamy do niego zaczyn drożdżowy. Ciasto ugniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Międzyczasie przygotowujemy resztę składników - wszystko w plastry, paski, krążki jak kto lubi.
Formujemy z ciasta koło, smarujemy przygotowanym sosem. Na sos po kolei ser, szynka, pomidor, pieczarki, papryka, cebula, oliwki. Pieczemy ok. 20 min piec 200 stopni. Przed końcem posypujemy startym parmezanem i jeszcze na chwilkę do piekarnika.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 7312 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin