Placek drożdżowy z rabarbarem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6 jaj
- 25 dag margaryny + 2 łyżki smalcu
- 1 kg mąki
- 1 szklanka mleka (może być woda)
- 10 dag drożdży
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 25 dag margaryny + 2 łyżki smalcu
- 25 dag cukru
- cukier waniliowy
- 60 dag mąki
|
Opis przygotowania: W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Margarynę i smalec rozpuścić. Resztę składników włożyć do miski i dodać wyrośnięte drożdże i letnią margarynę. Wszystko dobrze wyrobić. Miskę wstawić do naczynia z ciepłą wodą i przykryć ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na blachy, poukładać rabarbar (mogą być śliwki, jabłka itp.), odstawić i zrobić kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto i wstawić do piekarnika na termoobieg 180C. Piec 1 godzinę. Po wystygnięciu można polukrować.
Ta porcja jest na 2 blachy. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4703 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |