przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Plecionka czeska

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.50
Składniki:
- 40 dkg mąki pszennej
- 10 dkg mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 2 jaja
- 10 dkg cukru
- 10 dkg masła lub margaryny
- 0.25 l mleka
- 6 dkg rodzynek
- 5 dkg migdałów
- 0.5 paczki cukru waniliowego
- 3 dkg drożdży
- otarta skórka cytrynowa
- sól
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Opis przygotowania:
Z obu gatunków mąki, żółtek, cukru, masła, mleka, drożdży, jednego jaja, szczypty soli oraz 1 łyżeczki cukru waniliowego sporządzić ciasto drożdżowe, podobnie jak na wieniec wielkanocny. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować jednakowej długości wałki. Przygotować blachę do pieczenia smarując ją dokładnie tłuszczem. Rodzynki opłukać, a migdały sparzyć, obrać i pokroić w wiórki. Z czterech wałków spleść warkocz, posypać go rodzynkami z wierzchu i przykryć warkoczem splecionym z 3 wałków. Ponownie następną warstwę posypać rodzynkami i przykryć kolejnym warkoczem skręconym z dwóch ostatnich wałeczków ciasta. Ciasto układać na blasze od razu po sporządzeniu pierwszego warkocza, dokładając kolejne już na blasze. Uformowaną plecionkę pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu, a gdy jej kształty zaokrąglą się posmarować roztrzepanym jajem i posypać siekanymi migdałami oraz resztą cukru waniliowego. Przed pieczeniem posypać startą skórką cytrynową i natychmiast wstawić do pieca o niezbyt wysokiej temperaturze. Piec podobnie jak inne ciasta drożdżowe. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6961 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin