|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Połówki węgierek pasteryzowane |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 3,5 kg śliwek węgierek
 - 1 kg cukru
 - 2 szklanki wody
 
 
 |  | Opis przygotowania: Śliwki węgierki dojrzałe, lecz jędrne, dokładnie wymyć, następnie kroić nożem wzdłuż na połowy, oddzielić pestki.
 Połówki śliwek układać ciasno w słoikach "na zakładkę" jedna przy drugiej. Pozostawić wolną przestrzeń około 2 cm od góry słoja.
 Wodę zagotować z cukrem. Gorącym syropem powoli napełnić słoiki ze śliwkami (z tej ilości śliwek i syropu otrzymuje się przy starannym układaniu śliwek 5 słoiczków o pojemności 0,5 litra)
 Zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut, następnie wyjąć i wystudzić.
 Tak przygotowane śliwki można wykorzystać po dodaniu wody jako kompot, mogą być także wykorzystane do ciast, do przygotowania owoców w galaretce lub innych deserów.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 6960 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |