przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Podstawowe lukry polewy i glazury do ciast - 4

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
4. Polewa podstawowa:
- 1,5 szkl cukru kryształu
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- lub 1/2 łyżki octu

Opis przygotowania:
Zalać cukier wrzącą wodą, dodać sok cytrynowy lub ocet, i ugotować syrop do "piórka" (spuszczona na talerzyk kropla syropu pozostawia za sobą kilka nitek tworzących "piórko). Powierzchnię syropu skropić zimną wodą, wstawić z naczyniem do zimnej wody, schłodzić do ok 600C i ciepły ucierać drewnianą pałką, aż będzie gładki. Gdy syrop za szybko gęstnieje, dodać parę kropli gorącej wody.
Polewę można przechowywać i doprawić w miarę potrzeby olejkami smakowymi, kakao, naparem z kawy, rumem. Przed lukrowaniem tortu czy ciast polewę trzeba rozrzedzić, stawiając w naczyniu na parze.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5434 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin