|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Podstawowe lukry polewy i glazury do ciast - 4 |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4. Polewa podstawowa:
- 1,5 szkl cukru kryształu
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- lub 1/2 łyżki octu
|
Opis przygotowania: Zalać cukier wrzącą wodą, dodać sok cytrynowy lub ocet, i ugotować syrop do "piórka" (spuszczona na talerzyk kropla syropu pozostawia za sobą kilka nitek tworzących "piórko). Powierzchnię syropu skropić zimną wodą, wstawić z naczyniem do zimnej wody, schłodzić do ok 600C i ciepły ucierać drewnianą pałką, aż będzie gładki. Gdy syrop za szybko gęstnieje, dodać parę kropli gorącej wody.
Polewę można przechowywać i doprawić w miarę potrzeby olejkami smakowymi, kakao, naparem z kawy, rumem. Przed lukrowaniem tortu czy ciast polewę trzeba rozrzedzić, stawiając w naczyniu na parze. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5806 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|