przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Polenta z warzywami

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 4.14
Składniki:
500 g kaszy kukurydzianej,
olej,
3 obrane pomidory,
3 różnokolorowe papryki,
1 bakłażan,
1 cukinia,
odrobina bazylii lub oregano,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Kaszę zalać 1/2 l wody, w tym czasie zagotować 1 i 1/2 l posolonej wody, gdy kasza napęcznieje dodać ją do wrzątku i gotować ok. 12 - 15 min., mieszając co jakiś czas, następnie przykryć i podpiekać 20 min. w 100°C. Kaszę rozsmarować na namoczonej desce lub stolnicy i po ostygnięciu pokroić tak jak pizzę. Warzywa pokroić i usmażyć, przed końcem smażenia doprawić i posypać ziołami. Kawałki kaszy podsmażyć na ładny kolor i podawać z ułożonymi na nich ciepłymi warzywami.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 13263 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






prosty i swietny przepis!
Dodał/a ~sw.rita77 dnia 2009-11-18 01:49:55

Dziekuje za ten przepis, bo w ten sposob uratowalam ponad pol kilo polenty, spisanej prawie na straty, a jednak wg tego przepisu uratowanej i zjedzonej z wielkim smakiem. Po prostu super pomysl!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin