|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Polewa czekoladowa i dynia w karmelu |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - garść nasion dyni
- cukier biały kryształ, drobny około 200g
- czekolada gorzka 100g najlepiej Wedel
- śmietana kremówka 30%
- olejek smakowy (rum, arak itp.) - opcja
- 1 łyżka alkoholu (rum, arak, likier contro itp.) - opcja
|
Opis przygotowania: Rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm. Wrzucić nasiona dyni i uprażyć, często poruszając patelnią. Uprażone nasiona przenosimy z patelni na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia.
Naszą patelnię, przecieramy ręcznikiem papierowym pozbywając się drobin nasion.
Przygotowujemy tackę metalową wysmarowaną olejem arachidowym lub roślinnym. Ponownie rozgrzewamy patelnię, wsypujemy cukier, skrapiamy cukier łyżką wody. Mieszamy poruszając tylko patelnią. Nie mieszamy sztućcami metalowymi (cukier może nagle skrystalizować), nie mieszamy także drewnianymi akcesoriami (stopiony cukier bardzo lubi drewno do tego stopnia, że będzie tylko na łyżce, zero na patelni).
Do karmelu wsypujemy ochłodzone nasiona dyni, mieszamy. Przelewamy (przenosimy) mieszaninę na blaszkę, rozprowadzamy możliwie płasko. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie powstałą taflę kruszymy. Wielkość kruszyn zależy tylko od nas.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (naczynie - mniejsze napełniamy wodą, którą doprowadzamy do wrzenia i stan ten utrzymujemy na tzw. spokojne wrzenie. Naczynie większe ustawiamy na mniejszym). Do większego naczynia wsypujemy połupaną na kawałki czekoladę dolewamy około 50 ml kremówki i podgrzewamy. Czekolada zaczyna się rozpływać, wtedy małą rózgą cukierniczą zaczynamy mieszać (najpierw powoli, stopniowo). Jeżeli konsystencja polewy nadal jest zbyt gęsta, dodajemy po łyżce kremówkę, wrabiając każdą porcję i sprawdzając gęstość (powinna być lejąca, konsystencji oleju). Dodajemy olejek (parę kropli) lub alkohol - opcja.
Gorącą polewą rozprowadzamy pędzlem cukierniczym, ciasto (babkę kawowo - korzenną). Pędzel najczęściej wykorzystujemy do malowania boków ciasta. Wierzch najczęściej polewamy i rozprowadzamy łyżką (babki, keksy), większe ciasta o płaskiej powierzchni - wylewamy polewę i rozprowadzamy nożem do krojenia ciast biszkoptowych np. tortów.
W schłodzoną polewę utykamy, posypujemy, naszymi okruchami dyni. |
|
Opis / Uwagi: foto wkrótce ... |
| Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 6102 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|