przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pomadki owsiane lub trufelki owsiane


Poziom: trudny
Głosów: 4
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kostka masła lub dobrej jakości margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 10 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 0,5 kg płatków owsianych błyskawiczne
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Opis przygotowania:
W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać margarynę i kakao (jeżeli ktoś nie lubi kakao może być bez i wyjdą wtedy takie kremowe pomadki- ale proponuję dać podwójną ilość cukru waniliowego i odrobinę aromatu np. migdałowego). Zagotować do połączenia składników. Do powstałej masy dodać płatki owsiane i gotować do 2-4 minut, cały czas mieszając bo inaczej się przypali. Musi powstać gęsta masa i plastyczna by można było kulać z niej w dłoniach kuleczki.

Gdy przestygnie to jeszcze z ciepłej masy kulać kuleczki i wrzucać do wiórków kokosowych. UWAGA!!! masa lubi się przyklejać do rąk, ale nie zawsze!!! jeżeli jednak się przyklei to jest na to rada - w osobnej misce nalać sobie porządną ilość letniej wody. Żeby masa nie przyklejała się moczyć przed każdym wyrabianiem kuleczki ręce i mokrymi rękoma brać masę w dłonie i kulać. Kulka powinna być w wielkości dużej czereśni.

Schłodzić w lodówce.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 4630 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 5)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Dodał/a syladance

Dodał/a syladance

Dodał/a syladance

Dodał/a syladance

Dodał/a syladance





Cukier
Dodał/a ~Cukrzyk dnia 2011-05-21 21:53:59

Super przepis

trufelki
Dodał/a syladance dnia 2011-04-29 08:51:58

na święta wielkanocne zrobiłam je w kształcie jajeczek obtoczyłam je w maku również oraz kilka w kolorowej posypce:) a moje dzieci wymyśliły by kupić płynny lukier więc kupiłam kilka kolorów i zanurzaliśmy w lukrze. wyszły kolorowe jajeczka:) pyszniutkie!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin