przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pomarańczowo-zielone jajka na sałatce

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
* 6 jaj

* 1 opakowanie szpinaku

* 1 sałata rzymska

* 3 plastry szynki gotowanej

* 2 łyżki śmietany 18 %

* oliwa z oliwek

* ocet winny cytrynowy

* kurkuma, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
* jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,

* wrzucić do wody z kurkumą i zagotować, wystudzić,

* ściąć lekko końcówkę jajek, tak by stały, ściąć też czubek, tak by było widać żółtko,

* żółtko wydrążyć z jajek delikatnie by ich nie uszkodzić,

* szpinak podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę i żółtka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,

* sałatę umyć i dokładnie osuszyć, porwać i ułożyć na talerzach,

* szynkę pokroić w paski, ułożyć na sałacie,

* sałatę polać oliwą, octem, przyprawić solą i pieprzem,

* do każdego jajka nakładać porcję szpinaku, przykryć czubkiem jajka,

* ułożyć na sałacie
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4481 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin