Pomidory kwaszone - dojrzałe oraz zielone |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 10 kg pomidorów
- 3 dag kopru (łodyg z baldachami)
- 0,5 dag estragonu
- 1,5 g papryki ostrej (pieprzu tureckiego)
- 0,5 dag chrzanu
- 10 dag liści czarnej porzeczki
- majeranek
- cząber
- woda
- sól ( na 1 l wody 6 dag )
|
Opis przygotowania: Pomidory myjemy, płuczemy, układamy w słojach, na dno naczynia dodajemy przyprawy według upodobania, zalewamy solanką ( ja jeśli robię te pomidory na całą zimę dodaję odrobinę cukru do solanki)
Dalej postępujemy jak przy kwaszeniu ogórków.
Pomidory zielone przygotowujemy tak jak dojrzałe, ale solankę robimy mocniejszą nie 6 dag, a 7 dag soli. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5309 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |