| Pomidory kwaszone - dojrzałe oraz zielone | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 10 kg pomidorów
 - 3 dag kopru (łodyg z baldachami)
 - 0,5 dag estragonu
 - 1,5 g papryki ostrej (pieprzu tureckiego)
 - 0,5 dag chrzanu
 - 10 dag liści czarnej porzeczki
 - majeranek
 - cząber
 - woda
 - sól ( na 1 l wody 6 dag )
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Pomidory myjemy, płuczemy, układamy w słojach, na dno naczynia dodajemy przyprawy według upodobania, zalewamy solanką ( ja jeśli robię te pomidory  na całą zimę dodaję odrobinę cukru do solanki)
 Dalej postępujemy jak przy kwaszeniu ogórków.
 Pomidory zielone przygotowujemy tak jak dojrzałe, ale solankę robimy mocniejszą nie 6 dag, a 7 dag soli.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5887 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |