przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pory zapiekane pod beszamelem

Poziom: b. łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 3-4
Głosów: 5
Ocena: 3.40
Składniki:
- 2 kg porów
- 1 łyżka masła
- 25 dag sera najlepiej emenetaler
- do przygotowania formy - 1 łyżka masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sos beszamelowy
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- jarzynka
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
Zielone liście porów odcinam. Białe kroję na kawałki grubości 5 cm, potem blanszuję je 5 minut. Odsączam pory, następnie na maśle obsmażam pory, aby całkowicie pozbawić je wilgotności.

Robienie sosu:
rozgrzewam masło, dodaję mąkę, robię białą zasmażkę.
Następnie wlewam zimne mleko, mieszam i rozprowadzam zasmażkę w tym mleku - nie może być grudek. Przyprawiam gałką, pieprzem. Gotuję aż do konsystencji kremu.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i opruszam bułką. Na dno wlewam 3 łyżki beszamelu, posypuje 3-4 łyżkami startego żółtego sera i wkładam pory. Polewam je pozostałym sosem i posypuje resztą sera.
Pory zapiekam 30 minut w temp. 180 stopni C.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 8296 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a agnieszkakarlik

















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin