przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Powidła królewskie


Poziom: b. łatwy
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 1 kg jabłek
- 2 kg cukru
- 3 szklanki łuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich

Opis przygotowania:
Pomidory, gruszki, śliwki i jabłka umyć, osączyć, oczyścić z pestek oraz gniazd nasiennych, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla z grubym dnem, przesypując cukrem.
Dusić na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aż owoce zamienią się w pulpę.
gdy masa zgęstnieje, dodać orzechy i wymiesza.
Gorące powidła wkładać do wyprażonych słoików i szczelnie zamknąć..
Słoiki postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5651 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin