|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Powidła ze śliwek |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 5 kg śliwek
 - 0,50 dag cukru
 
 
 |  | Opis przygotowania: Bardzo dojrzałe lekko pomarszczone przy ogonkach śliwki, dokładnie umyć. Usunąć pestki rozrywając śliwki palcami, bo tak jest najszybciej.
 Rozgotować z minimalną ilością wody wlaną na dno garnka i mieszając gotować do chwili, gdy powidła staną się ciemne i gęste. Trwa to, niestety dość długo, ale można gotowanie powideł rozłożyć na kilka dni, nie tracą bowiem przez to wartości. na krótko przed ukończeniem gotowania dodać cukier. powidła składać do wymytych i wygotowanych słoików, od razu gorące słoiki zamykać.
 Z podanej ilości śliwek otrzymuje się około 2 kg powideł.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5075 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |