przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Powidła ze śliwek

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 5 kg śliwek
- 0,50 dag cukru

Opis przygotowania:
Bardzo dojrzałe lekko pomarszczone przy ogonkach śliwki, dokładnie umyć. Usunąć pestki rozrywając śliwki palcami, bo tak jest najszybciej.
Rozgotować z minimalną ilością wody wlaną na dno garnka i mieszając gotować do chwili, gdy powidła staną się ciemne i gęste. Trwa to, niestety dość długo, ale można gotowanie powideł rozłożyć na kilka dni, nie tracą bowiem przez to wartości. na krótko przed ukończeniem gotowania dodać cukier. powidła składać do wymytych i wygotowanych słoików, od razu gorące słoiki zamykać.
Z podanej ilości śliwek otrzymuje się około 2 kg powideł.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4329 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin